Muffinki bezglutenowe dla dzieci z nietolerancją glutenu ale nie tylko...
Są smaczne więc polecam każdemu:)
Składniki:1 szklanka mąki bezglutenowej (White self-raising flour blend - to jest mąka z dodatkiem proszku do pieczenia)
2 jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1/3 szklanki cukru
2 garści ryżu preparowanego z miodem (takiego na śniadanie z mlekiem dla dzieci)
forma na muffinki oraz papilotki
Piekarnik nagrzać do 170 C.
Mąkę wymieszać z cukrem.W drugim naczyniu połączyć ze sobą jajka i olej i wlać do miski z mąką,mieszając dodać jeszcze jogurt a na końcu preparowany ryż.Dość gęste ciasto przełożyć łyżką do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez ok 20-30 min. Muffinki są smaczne.dość pulchne w środku a chrupiące na zewnątrz. Doskonale nadają się na deser czy do szkolnego lunch box.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz