wtorek, 8 maja 2012

Sernik z musem rabarbarowo-malinowym


    • Składniki:

    Na spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •   2 łyżki ciemnego cukru (użyłam Natural molasses  sugar)
  • 1 jajko
  • 100 gr margaryny Kasia

  • Na sernik:
  • 800 gr sera półtłustego
  • 100 gr sera kremowego (typu Philadelphia)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru plus cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki  pszennej tortowej
  • 150 ml śmietany kremówki (double cream)

  • Na mus:
  • 4-6 łyżek soku  malinowego
  • ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelantyny





  • Okrągłą ,średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem,posypać bułką tartą.Składniki na kruchy spód połączyć  ze sobą,zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy.Piec przez ok.20-30 min w tem 180 C.
  • Ser zemleć lub zmiksować w blenderze.Jajka ubić z cukrem,następnie połączyć z serem,dodać cukier waniliowy,śmietanę i na końcu mąkę.Wymieszać,wylać na upieczony spód .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzinę.Po upływie czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.








  •  Rabarbar umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondelka,dodać cukier,sok malinowy (odrobinę wody w razie konieczności), gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar zmięknie.Zmiksować,wystudzić .żelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodać do musu. Całkowicie wystudzony mus wlać na sernik,dokładnie rozprowadzić,udekorować miętą.Mus całkowicie nie stężeje,przynajmniej u mnie tak się nie stało.Nie będzie jednak rozpływał się na boki:)



  • Smacznego:)




  • 5 komentarzy:

    1. Mus rabarbarowo-malinowy? Nie jadłam, ale musi być genialny, lubię i to i to.

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda ciekawie! Pyszne smakowo polączenie, ciekawa jestem jak smakuje;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Zapewniam,że smakuje wyśmienicie:) Jedyna wada to to,że mus całkowicie nie stężał no i kolor musu taki jaki jest ale ogólnie sernik pyszny:) Polecam:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wspaniale sie zapowiada, zwlaszcza ten mus.

      OdpowiedzUsuń
    5. Dziękuję:)Mus wyszedł bardzo dobry:)

      OdpowiedzUsuń