-
Na spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego cukru (użyłam Natural molasses sugar)
- 1 jajko
- 100 gr margaryny Kasia
- Na sernik:
- 800 gr sera półtłustego
- 100 gr sera kremowego (typu Philadelphia)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru plus cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 150 ml śmietany kremówki (double cream)
- Na mus:
- 4-6 łyżek soku malinowego
- ok. 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelantyny
Okrągłą ,średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem,posypać bułką tartą.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą,zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy.Piec przez ok.20-30 min w tem 180 C.
Ser zemleć lub zmiksować w blenderze.Jajka ubić z cukrem,następnie połączyć z serem,dodać cukier waniliowy,śmietanę i na końcu mąkę.Wymieszać,wylać na upieczony spód .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzinę.Po upływie czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Rabarbar umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondelka,dodać cukier,sok malinowy (odrobinę wody w razie konieczności), gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar zmięknie.Zmiksować,wystudzić .żelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodać do musu. Całkowicie wystudzony mus wlać na sernik,dokładnie rozprowadzić,udekorować miętą.Mus całkowicie nie stężeje,przynajmniej u mnie tak się nie stało.Nie będzie jednak rozpływał się na boki:)
Smacznego:)
Mus rabarbarowo-malinowy? Nie jadłam, ale musi być genialny, lubię i to i to.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie! Pyszne smakowo polączenie, ciekawa jestem jak smakuje;)
OdpowiedzUsuńZapewniam,że smakuje wyśmienicie:) Jedyna wada to to,że mus całkowicie nie stężał no i kolor musu taki jaki jest ale ogólnie sernik pyszny:) Polecam:)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie zapowiada, zwlaszcza ten mus.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Mus wyszedł bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuń