Piekłam kiedyś łososia z tymiankiem i selerem,a wczoraj postanowiłam w pdobny sposób upiec makrelę.
Wyszła bardzo smaczna:)
Polecam:)
Składniki:
2 świeże makrele
1 garść gałązek rozmarynu
1 garść gałązek cytrynowego tymianku
2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis
1 mała cytryna
2 łodygi selera naciowego,bez liści
oliwa Flora Cuisine
Ryby sprawić,dokładnie umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Przygotowane ryby natrzeć dokładnie przyprawą do ryb.Naczynie żaroodporne skropić oliwą i ułożyć w nim ryby,wmętrze ryb napełnić gałązkami
rozmarynu i pokrojonymi łodygami selera.Całość skropić sokiem z cytryny.
Górną,zewnętrzną część każdej ryby naciąć w trzech miejscach nożem i powkładać w nacięcia gałązki tymianku.Wszystko skropić raz jeszcze oliwą.
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piec przez ok. 30 min.Makrela jest dość tanią ale też smaczna rybą.
makrela, to jedna z moich ulubionych ryb. Bardzo sie cieszę, że mozna teraz kupic już w Polsce świeże.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapedna
Ja również bardzo lubię makrelę:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj też robiłam makrelę.Powiem Ci że pierwszy raz ją jadłam i jest wyśmienita,tłusta jak lubię mmmm ;)Twoja musi być też smaczna...
OdpowiedzUsuńJak się zmobilizuję to wstawię swoją wersję,na razie mam dołek ;/;/
Czekam w takim razie na Twój przepis :)I piękne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńDołek rozumiem :(
Ooooo, wspaniały przepis - to coś dla mnie! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Niezwykle smakowite makrele!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis.
Dzięki dziewczyny:)
OdpowiedzUsuń