sobota, 19 maja 2012

Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem


Piekłam kiedyś łososia z tymiankiem i selerem,a wczoraj postanowiłam w pdobny sposób upiec makrelę.
Wyszła bardzo smaczna:)
Polecam:)

Składniki:

2 świeże makrele
1 garść gałązek rozmarynu
1 garść gałązek cytrynowego tymianku
2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis
1 mała cytryna
2 łodygi selera naciowego,bez liści
oliwa Flora Cuisine

Ryby sprawić,dokładnie umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Przygotowane ryby natrzeć dokładnie przyprawą do ryb.Naczynie żaroodporne skropić oliwą i ułożyć w nim ryby,wmętrze ryb napełnić gałązkami  
rozmarynu i pokrojonymi łodygami selera.Całość skropić sokiem z cytryny.


Górną,zewnętrzną część każdej ryby naciąć w trzech miejscach nożem i powkładać w nacięcia gałązki tymianku.Wszystko skropić raz jeszcze oliwą.


Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piec przez ok. 30 min.Makrela jest dość tanią ale też smaczna rybą.

7 komentarzy:

  1. makrela, to jedna z moich ulubionych ryb. Bardzo sie cieszę, że mozna teraz kupic już w Polsce świeże.

    Pozdrawiamy Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię makrelę:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj też robiłam makrelę.Powiem Ci że pierwszy raz ją jadłam i jest wyśmienita,tłusta jak lubię mmmm ;)Twoja musi być też smaczna...
    Jak się zmobilizuję to wstawię swoją wersję,na razie mam dołek ;/;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam w takim razie na Twój przepis :)I piękne zdjęcie:)

    Dołek rozumiem :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooo, wspaniały przepis - to coś dla mnie! Pyszności:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle smakowite makrele!
    Pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń