poniedziałek, 10 października 2011

Filety zapiekane z baby plum tomato

To mój ulubiony dodatek do ryżu:)



Składniki:


2 duże filety z kurczaka
1 opakowanie baby plum tomato-małe pomidorki(u mnie ok.300 gr)
oliwa z oliwek
sol,pieprz,czerwona suszona papryka do smaku
suszona bazylia i zioła powansalskie
kilka ząbków czosnku
2-3 łyżki gęstego jogurtu
szczypiorek
bułka tarta



Filety umyć,powycierać papierowym ręcznikiem.Pokroić na kilka kawalkow,natrzeć przyprawami oraz oliwa.Ulozyc w naczyniu żaroodpornym,dodac umyte pomidorki,jeszcze raz wszystko wymieszać.Dodać czosnek(w łupinkach lub bez).Jogurt przelozyc do miseczki,dodac posiekany szczypiorek,wymieszać i polac filety z pomidorkami.Posypać bulka tarta.Piec w 180 stopniach C przez ok.40 minut,potem sciagnac pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 20 minut.Filety są soczyste,cała potrawa lekko kwaśna,idealna do ryżu:) Smacznego:)



4 komentarze:

  1. chyba zrobię w taki sposób dorsza, bo akurat mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy z rybą ale mysle,że też może być smaczne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmacznie wygląda ;) Te małe pomidorki uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję(i polecam) :)

    OdpowiedzUsuń