poniedziałek, 10 października 2011

Bigos



Jeden ze starszych przepisów,wstawionych wczesniej na gotujmy.pl:) 
Bigosu nie trzeba specjalnie przedstawiać,każdy go zna i większosć lubi,a ja lubię taki gotowany przez kilka dni,wtedy to jest dopiero bigos:)

Składniki:

1 pokazna główka kapusty
1 słoik kapusty kiszonej
1 pęto kiełbasy(dowolnej)
300 g szynki(dowolnej-dobrej)
400 gr mięsa wieprzowego(może być np gulaszowe)
400 gr gotowanego miesa z rosolu(zawsze jak mi zostaje mieso z rosolu to je zamrazam a potem wykorzystuje do bigosu na przyklad)
kawalek boczku(niezbyt tlustego,mialam ok.300 gr)
3-4 duze cebule
4 listki laurowe
2 ziarenka czanego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 opakowania przyprawy do bigosu
2 lyzki przecieru pomidorowego
2-3 zabki czosnku
2-3 gozdziki
sol,pieprz do smaku
dodatkowo do przyprawienia bigosu:
ziola prowansalskie
czaber
kilka sliwek suszonych(4-5)


Kapustę posiekać,posiekaną przeplukac,odcedzić i przełożyc do dużego garnka.Zalać wodą(ok1,5 litra),dodac listki laurowe,pieprz w kulce,ziele angielskie oraz goździki.Pokroić mięso wieprzowe i dorzucić do kapusty.Postawić do gotowania,gotować na małym ogniu do momentu aż zrobi się szklista ale nie miękka.W między czasie odcedzic kapustę kiszoną (ja mialam kupną,więc nie była zbyt kwasna) wodę z kapusty zostawic ,nie wylewac.Kapuste kiszona rowniez zalac woda i gotowac przez ok.10-15 minut.Po tym czasie Kapusty przelozyc do jednego garnka,zostawic tyle wody by mogly sie spokojnie gotowac bez dolewania jej.Boczek kroimy,podsmazamy,gdy pojawi sie troche tluszczu dodajemy rowniez pokrojone wedliny i pozostawiamy na patelni do czasu az sie ladnie zrumienia.Cebule kroimy w krazki,podsmazamy na tej samej patelni,do cebuli dodajemy wedliny oaz boczek,mieszamy wszystko razem i dodajemy do kapusty.Wsypujemy przyprawe do bigosu,Gotujemy wszystko razem tak dlugo dokad mieso wieprzowe nie bedzie miekkie,w razie koniecznosci dolewamy kwasna wode z kapusty.Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy,pozostale przyprawy,sliwki suszone,mieso ugotowane wczesniej(rosolowe) Mieszamy,i w dalszym ciagu gotujemy.Gdy wszystko bedzie juz miekkie odstawiamy bigosik w chlodne miejsce i dnia nastepnego gotujemy przez jakies 30 minut ponownie,mozna poczekac jeszcze jeden dzien i dopiero wtedy konsumowac,po wczesniejszym ,ponownym gotowaniu.Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz