Gołąbki to takie danie, którego często nie robię i może własnie dlatego tak bardzo nam smakują...
Do tych gołąbków,a własciwie do farszu dodałam odrobine ostrego sosu piri-piri,co nadało im trochę mocniejszego charakteru:)
Składniki:
2 kapusty włoskie
500 g mięsa mielonego wieprzowego(mięsamoże być więcej)
2 szklanki ryżu(z czubkiem)
2 duże cebule
5 ząbkow czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
lyżeczka ostrej papryki suszonej
łyżeczka majeranku
szczypta tymianku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki sosu piri-piri
1 łyżka sosu Tomato& Worcester table sauce
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Tomato& Worcester table sauce
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka Vegety
podkładka na gołabki do garnka
podkładka na gołabki do garnka
Zaczynamy od ugotowania ryżu(gotujemy go według zaleceń producenta lub według swoich upodobań:))
Przygotowujemy farsz:Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju,cebulę drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim,gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy mieso mielone,mięso podsmażamy razem z cebulą,można dolać odrobinke wody,doprawiamy przyprawami.Mięso łaczymy z ryżem,doprawiamy jeszcze raz do smaku przyprawami i przecisnietym przez praske czosnkiem.
Do dużego garnka wlewamy wodę(gdzies 2 cm od dna) i wkładamy podkładkę do gołabków.
Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w garnku na podkładce
Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłam sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)
Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w garnku na podkładce
Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłam sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)
Uwielbiam gołąbki, ale strasznie dużo z nimi pracy ;) Pozdrawiam, miłego dnia!
OdpowiedzUsuńDzięki:)To prawda,jest trochę pracy ale za to jak potem smakują:):):)
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj robiłam gołąbki,tylko że z białej kapuchy ;D :) Pysznie twoje wyglądają mmm :-)
OdpowiedzUsuńJak wyglądaja tak smakowały.Musze wkrótce zrobić powtórkę:D
OdpowiedzUsuńNo jasne zrobisz większą ilość to będziesz miała spokój z gotowaniem na dwa lub trzy dni hihi ;)
OdpowiedzUsuń