Zdjęcie moze nie najlepsze, ale tarta przepyszna :)
Skladniki :
Kruche ciasto :
200 g mąki pszennej
100 g zimnego, twardego masła
szczypta soli
kilka łyżek bardzo zimnej wody
Wypełnienie :
10 lyzek pure z dynii
1 puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego (410 g)
2 jajka
150 g czekolady (70 % kakao)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 kawałek świeżego imbiru (około 5 cm )
3 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
Do miski wsypać mąkę, dodac pokrojone masło i szczyptę soli. Zagniatać ciasto dolewając zimną wodę ( 2-4 łyżki) . Z castra uformować kule i wstawić do lodówki.
Do rondla wlać mleko, dodac połamaną czekoladę, rondelek postawią na średnim ogniu i roztopią czekolad, dodając imbir w proszku. Dobrze wymieszać.
Ubić jajka z cukrem , do ubitych jajek dodać pure z dyni, wymieszać. Potem dodać roztopiona w mleku czekoladę, jeszcze raz wymieszać
Ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść jeszcze raz, rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim formę do tart. Na ciasto wlać płynny dyniowo - czekoladowy wkład.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C , piec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperatur do 190 C i piec przez kolejne 40 minut.
Imbir obrać ze skorki, pokroic w plasterki, wrzuci na gorącą patelnie, dodac cukier oraz sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu, do momentu aż wszystko zbrązowieje.
Upieczona tarte podawać z kawałkami imbiru.
Smacznego :)
Ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń