czwartek, 26 października 2017

Mini tarty szarlotki

Ciasto, które zostało mi z pumpkin pie, i które przeleżało w lodówce 3 dni, postanowiłam wykorzystać do przygotowania takich oto malutkich szarlotek :)
Ciasto wytrawne, po leżakowaniu w lodówce i po upieczeniu wyglądało jak ciasto francuskie, na pewno będę je częściej wykorzystywała do tego typu wypieków :) 
Szarlotki wyszły bardzo smaczne :)
Skladniki :

350 g ciasta (przepis na ciasto tutaj )
4 średniej wielkości jabłka
2 plaskie lyzki cukru
1 łyżeczka cynamonu

5 silikonowych foremek do mini tart 

bita śmietana do dekoracji

Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść,  rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Ciasto pokroić na pięć kwadratów, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę , nadmiar ciasta odciąć i zagnieść.


Jablka obrac ze skórki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać.



Tak przygotowanymi, startymi jabłkami napelnic foremki wyklejone ciastem.


Resztę ciasta ponownie rozwałkować i pokroic w cieniutkie paseczki. Paseczkami ciasta udekorować wierzch naszych mini tart.

Foremki wstawić do nagrzanego do 200 c piekarnika i piec przez około 20 -30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno, koniecznie z bitą śmietaną :)


Jesiennego smacznego :)

3 komentarze: