Bardzo, bardzo smaczna zapiekanka z makaronem, który odkryłam całkiem niedawno :)
Na opakowaniu pisze, że to tradycyjny makaron włoski i rzeczywiście, w smaku bardzo przypomina mi makaron domowy :)
Makaron Trofie świetnie spisał się w tej zapiekance, w połączeniu z kurczakiem , szparagami, śmietanką i serem smakował wyśmienicie, nawet chyba lepiej niż w rosole, chociaż rosół z tym makaronem tez był przepyszny :)
Składniki :
pól opakowania makaronu Trofie (opakowanie 400 g)
1 pętko szparagów
1 pojedyncza pierś z kurczaka
mięso z rosołu (można pominąć )
pół szklanki słodkiej śmietanki
łyżka posiekanego szczypiorku
2 garści startego, żółtego sera
łyżka startego drobno parmezanu
sól i pieprz do smaku
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
olej
Makaron ugotować według zaleceń producenta w osolonej wodzie, odcedzić.
Szparagi umyć, odciąć grube końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 4 min.
Na patelni rozgrzać olej, umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej, zrumienić.
Mięso z rosołu rozdrobnić lub pokroić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wsypać większą część makaronu,
Na makaron nałożyć mięso, na mięso szparagi, na szparagi pozostałą część makaronu. Polać śmietanką, posolić i popieprzyć. Całość posypać serami i na końcu szczypiorkiem.
Naczynie przykryć folią spożywczą , wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C do momentu aż góra się ładnie zrumieni.
ale fajny makaron, pysznie wygląda; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, makaron jest naprawdę super :)
Usuń