piątek, 31 maja 2013

Deser bananowo - czekoladowy


 Pyszny deserek na ciepłe dzionki :)
Kwaskowaty krem bananowy świetnie komponuje się z czekoladowym musem, a sam, schłodzony deser, mimo, iż pożywny to jednak idealny na letnie i gorące dni:)
Polecam:)

Składniki:

2 dojrzałe banany (200 g)
sok z jednej cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka żelantyny
2 łyżki wody

150 g ciemnej , słodkiej  czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru kawowego

Żelantynę zalać wodą, wymieszać, odstawić by się rozpuściła.
Banany pokroić w plastry, rozgnieść dokładnie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Przełożyć do rondelka, do rozgniecionych bananów dodać sok z cytryny, masło, wymieszać, lekko podgrzać, na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, gotować chwilkę, odstawić rondelek, ręcznym mikserem dokładnie zmiksować, doadać rozpuszczoną żelantynę. Wymieszać i przelać do salaterek. Wystudzoną masę wstawić do lodówki.

Czekoladę połamać na kawałeczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić w misce nad parą, by nie zgęstniała.  Zółtka oddzielić od białek, i ubić je z cukrem. Do ubitych na puch żółtek dodać likier kawowy, cały czas ubijać mikserem. Ubite żółtka dodać do roztopionej czekolady. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubite bałka połączyć delikatnie z masą czekoladową, chwilę podgrzewać wszystko na parze i  mieszać delikatnie. Taką masę czekoladową zestawić z gorącej pary, lekko przestudzić, i przelać do salaterek z masą bananową. Gdy mus czekoladowy wystygnie wstawić salaterki ponownie do lodówki. Deser jest najlepszy po 1-2 godzinach pobytu w lodówce. Przed spożyciem udekorować plastrami banana lub płatkami migdałowymi. Deser jest bardzo smaczny :)



2 komentarze: