Pizzę z serową otoczką jadłam kiedyś w restauracji, miała inny wkład i wogóle była mniej smaczna, ale pomysł bardzo mi się spodobał i postanowiłam zrobić podobnie w domu:)
Ciasto na pizze ponownie zrobiłam z przepisu ze strony "Moje wypieki". Jest to przepis na 3 średniej wielkości pizze.
Moja pizza wyszła przepyszna, polecam:)
Składniki:
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
2/4 szklanki semoliny
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
Nadzienie:
20 dkg żółtego, ulubionego sera
1 opakowanie serka koziego 180 g
3 garści listków szpinaku
kilka łyżek sosu bolońskiego Łowicz
pół słoiczka marynowanych karczochów
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, oliwę, semolinę i wodę . Zagnieść składniki i wyrobić gładkie ciasto . Odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i uformować koło. Brzeg koła posypać startym serem .
Zwinąć brzeg by powstało mniejsze koło:
Zrobić tak z każdą częścią ciasta. Środek ciasta posmarować sosem Łowicz.
Na sos nałożyć po garści szpinaku, na szpinaku ułożyć pokrojony w plastry serek kozi :
Na serku poukładać listki karczochów i wierzch posypać startym, żółtym serem.
Każdą pizzę piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 20- 30 min. Smacznego:)
WOW! Cudo, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń