Do upieczenia bułeczek z pieczarkami przymierzałam się od jakiegoś czasu no i w końcu upiekłam. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, sprężyste i pulchne w środku. Skórka nie jest zbyt zrumieniona i dość twarda a jednocześnie bardzo chrupiaca. Bułki są najlepsze gdy przestygną. Doskonałe z masłem i żółtym serem.
Bardzo polecam:)
Składniki:
100 g drożdzy świeżych
1 łyżka cukru
450 ml ciepłej wody
800 g mąki pszennej tortowej (może być trochę więcej, zależy od tego ile maki weźmie ciasto)
3 łyżki mąki razowej orkiszowej
1 szklanka posiekanych w kosteczkę i zesmażonych na oleju pieczarek ( kiedyś robiłam sos i zamroziłam sobie takie pieczarki,do bułek w sam raz )
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka soli kamiennej
1 duża cebula
1 łyżka oleju ( z tej łyżki oleju można zrezygnować, jeśli było go wystarczająco dużo z cebulą i pieczarkami )
mąka do podsypywania
Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozmaryn.
Drożdże pokruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem i rozetrzeć. Do drożdży wlać ciepłą wodę, dodać przesianą mąkę, mieszać łyżką, dodac sól kamienną, mąkę orkiszową, pieczarki z cebulą, zagnieść ciasto, na końcu dodać łyżkę oleju. Ciasto powinno być dobrze zagniecione, niezbyt gęste ale takie by dało się uformować kule. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce by urosło, naczynie przykryć lnianą ściereczką. Moje ciasto zagniałałam kilkakrotnie i kilkakrotnie wyrastało, ale myślę,że to nie jest konieczne.
Z ciasta formować kule i układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Mozna sobie pomagać poprzez posypywanie rąk mąką ponieważ ciasto będzie się trochę kleiło. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić by wyrosły. Wyrośnięte posmarować olejem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Moje bułki piekły się przez ok 30 min i mimo tego skórka nie była zbyt brązowa, jednak bułeczki na pewno dobrze wypieczone.
Smacznego:)
Wspaniałe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki!
OdpowiedzUsuńnie ma jak domowe pieczywo ... wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, miło mi ,że bułeczki się Wam podobają:)
OdpowiedzUsuńAneta, mieszkałam kiedyś w Elmwood Park:)