Bardzo smaczne.
Polecam:)
Składniki:3 małe bakłażany
3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
2 łyżki mąki z ciecierzycy
łyżka curry
bulion lub woda (ok 3/4 szklanki)
papryka w proszku
1 łyzeczka kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz
jogurt grecki
ser feta
oliwa,sok z cytryny
Bakłażany umyć,przekroić na pół. Z każdej połówki wyciać środek ( miąższ). Łódeczki bakłażanowe posolić,skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.Odstawić.
Miąższ pokroić w kostkę.Cebulki ze szczypiorkami posiekać.Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić pokrojony miąższ z bakłażanów,szczypiorek,lekko podsmażyć,dodać kumin,curry,paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać,dolać bulion wymieszany z mąką z ciecieżycy,wszystko dusić na małym ogniu do czasu aż zrobi się gęsty sos. Łódeczki bakłażanowe napełnić farszem,farsz delikatnie skropić jogurtem i posypać fetą,łódeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.Piec w tem. 190 C przez ok 20-30 min.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz