Najlepsze lody truskawkowe pod słońcem.Pachnące truskawkami,smakujące jak truskawki ze śmietaną,bitą śmietaną.Bez dodatków ulepszających smak i aromat(!),bez cukru.Banalnie proste w wykonaniu.Moje dzieci,mając do wyboru takie a te ze sklepu,wybierają te domowe.
Polecam:)
Składniki:
300 ml musu truskawkowego (umyte i zmiksowane truskawki)
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki syropu z agawy
8 pojemniczków na lody
W większej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.Do ubitej dolewamy stopniowo mus truskawkowy,ubijamy na mniejszych obrotach,dodajemy jeszcze syrop z agawy.Gdy powstanie jednolita masa przekładamy ją delikatnie do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.Lody muszą być całkowicie zamrożone,twarde.To warunek,żeby je wyciągnąć z pojemników w nienaruszonym stanie.Gdy troszkę poleżą,zrobią się bardziej kremowe,miękkie,jednak takie bardzo zmrożone też są przepyszne:) Smacznego:)
Od kiedy kupiłam sobie takie foremki na lody na patyku też nie mogę się od nich oderwać:) Moja ostatnia wersja to ananas-mango-pistacje. Obawiam się, że ładnych truskawek już nie dostanę :(
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś skusić się na Twoją wersję lodów:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZakupiłam foremki, zrobiłam lody i ...., nie mogę ich wyjąć z pojemnika .Proszę o porade d_fikus@wp.pl
Lody trzeba chwilke potrzymac po wyciagnieciu z zamrazalki, mozna tez chwile potrzymac pod bierzaca woda :)
OdpowiedzUsuń