Bardzo smaczny,soczysty łosoś duszony w sosie własnym:)
Polecam,na piątkowy obiad w sam raz:)
Składniki:
600 g mrożonych filetów z łososia
1 mała cytryna
3 szczypty przyprawy do ryb
2 szczypty imbiru w proszku
sól i biały pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Zamrożone filety pozostawić do rozmrożenia.Gdy będą na pół rozmrożone wtedy przełozyć je do szklanej miski,skropić sokiem z cytryny,oliwą,natrzeć solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb.Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Ryby całkowicie się rozmrożą i powstanie marynata,aromatyczna zalewa którą tuż przed przygotowaniem potrawy należy wlać na gorącą patelnię,potem ułożyć filety łososia i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 min.W razie konieczności dolać trochę wody.
Po tym czasie zwiększyć odrobinę ogień,ściągnąć pokrywę i doprowadzić do lekkiego zrumienienia filetów z obu stron.
Tak przygotowany łosoś jest niezwykle soczysty i pyszny.Doskonały z frytkami.Polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz