To mój pierwszy posiłek z kaszą jaglaną.Bardzo smaczny,słodziutki i zdrowy.
Polecam:)
1 szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżeczka masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
2 szklanki wody+wrzątek do sparzenia kaszy
2 łyżki miodu
1 duże winne jabłko
pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki
cynamon
cukier
1 łyżka wiórków kokosowych
naczynie żaroodporne (u mnie wielkości małej tortownicy)
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.Odcedzić i zalać dwiema szklankami wody,dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła.Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min.Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz łyżeczkę cynamonu.wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.Plasterki jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać kokosem.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.Smacznego!
uwielbiam wszelakie kasze na słodko. :) sama robię suflet z kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Fantastyczny pomysł na zdrowy deser:)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Szana,muszę koniecznie Cię odwiedzić i zobaczyć jak robisz ten suflet:)
OdpowiedzUsuńKrysia,dziękuję:)
Kasza zapiekana z jabłkami jest pyszniutka ! Dziękuje za pyszny przepis :) Idealne na rozgrzanie brzuszka w chłodny dzień :) Osobiście jednak na drugi raz zamienię wiórki kokosowe na płatki migdałowe :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tymi płatkami migdałowymi :) Cieszę się,że przepis się przydał i deserek smakował :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam jesiennie :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyszła przepyszna;moje maluchy zajadały się,aż miło było patrzeć :) Zapomniałam posypać wiórkami,ale to następnym razem;) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo :)
UsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuń