Bardzo proste,łatwe,szybkie i smaczne kruche ciasteczka.
Z lukrem z dodatkiem soku z czarnego bzu smakują naprawdę wspaniale.
Przepis na ciasto znaleziony tutaj.
Składniki:
450 g mąki
300 g masła
1 jajko
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony aromat(waniliowy,śmietankowy,cytrynowy,rumowy,itp)
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżki gęstego soku z czarnego bzu
sok z cytryny
Mąkę przesiać,dodać posiekane masło,jajko,cukier,proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto,uformować kulę i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok.0,5 cm (lub nawet cieńsze),wycinać ciasteczka-serduszka.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach przez 10-12 min.
Do cukru pudru wlać sok z czarnego bzu,wymieszać,dodać sok z cytryny w celu rozrzadzenia. Mój sok z bzu był dosyć gęsty,dodałam więc sporo soku cytrynowego,ale to tylko poprawiło smak lukru.Gdyby jednak lukier wciąż był zbyt gęsty,można dodać odrobinę wody.
Ja lukier zrobiłam dwa razy.Za pierwszym razem cukier puder rozrobiłam z wodą i dodałam tylko odrobinę soku,lukier był lekko różowy.Za drugim razem dodałam sam sok.Kolor wyszedł zdecydowanie mocniejszy.
Wystudzone ciasteczka posmarować lukrem,gdy lukier całkowicie zgęstnieje, ciasteczka przełożyć do pojemnika(szklanego lub blaszanego) i szczelnie pojemnik zamknąć.
Ciasteczka są bardzo kruche,bardzo smaczne a z takim lukrem są po prostu przepyszne:)
Wystudzone ciasteczka posmarować lukrem,gdy lukier całkowicie zgęstnieje, ciasteczka przełożyć do pojemnika(szklanego lub blaszanego) i szczelnie pojemnik zamknąć.
Ciasteczka są bardzo kruche,bardzo smaczne a z takim lukrem są po prostu przepyszne:)
Strasznie,strasznie mi się podoba pomysł na lukier.Akurat mam sok z czarnego bzu.Dzięki wielkie za pomysł!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję:) A z lukrem to było tak,że nie dostalam w sklepie czerwonego barwnika,były zielone,niebieskie,żółte a nawet czarne a czerwonego nie:)Ale w sumie nie ma tego zlego....
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe ciasteczka.Mojej Klarci też sie podobają :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym jej podesłała trochę takich pysznych ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Już się biorę za pieczenie :) Szukałam jakiegoś szybkiego i taniego przepisu na walentynki,a tu Twoje ciasteczka ;) Pięknie wyglądają :) Dziękuję Ci za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że ten przepis może Ci się przydać.Mam nadzieję,że ciasteczka wyszły i że smakowały:)
OdpowiedzUsuńSmakowały i to bardzo ;) Dziekuję Tobie!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy ten sok z bzu czarnego może być taki jak są soki do rozcieńczania ( np herbapolu ).. i gdzie kupiłaś ten sok? ;)
OdpowiedzUsuńMyslę,że taki kupny też będzie dobry a ja dostałam sok od mojej mamy,ona zrobiła go sama:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa można taki sok zastąpić innym smakiem.. np. wiśnia? porzeczka?
OdpowiedzUsuńco do ciasteczek na pewno wyjdą pyszne ;)
Myslę,że można:)
OdpowiedzUsuńjeśli można wiedzieć, to na ile około ciastek jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńNie podam Ci dokładnej ilości ciasteczek ale mogę napisać,że trzy pełne blaszki conajmniej:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńczadzior teraz o 17:53 7 lutego pieke to!
OdpowiedzUsuńMiłosne te Twoje ciacha ;) a jak nakładałaś lukier, że powstały takie serca, użyłaś foremki?
OdpowiedzUsuńNie,nie używałam.Najpierw nakładałam malutką łyżeczką a potem rozprowadzałam na całości drewniamym patyczkiem:)
OdpowiedzUsuńZrobienie dobrego lukru nie jest łatwe ale widzę, że tu jest wzorowe wykonanie.
OdpowiedzUsuńBardzo śliczne te twoje ciacha i smaczne.Tylko mam pytanie ile dodawałaś cukru pudru?
OdpowiedzUsuńa już się doczytałam
Usuń