Nigdy nie przypuszczałam,że piersi kacze mogą być tak soczyste...ale też nigdy wczesniej nie piekłam ich w taki sposób jak dzisiaj:)
Bardzo,bardzo polecam,na Swięta w sam raz:)
Składniki:
2 duże piersi z kaczki ze skórką (wcześniej zamrożone)
1 łyżka oleju truflowego
2-3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
100 g suszonych śliwek (bez pestek)
2 łyżki ciemnego octu winnego
1 płaska łyżeczka melasy
kilka kropel sosu tabasko lub kawalek papryczki chilli
2-3 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz i czerwona ostra papryka w proszku
Rozmrożone piersi kacze umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,papryką i pieprzem.Delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach tak by nie uszkodzić mięsa.Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Patelnię rozgrzać,na rozgrzanej ułożyć piersi tak by skorka była na dole,smażyć ok.5 min lub do czasu gdy skórka będzie rumiana,wręcz "strzelająca".Obrócić na drugą stronę i smażyć ok.1,5 minuty.Teraz trzeba piersi włożyć na blaszkę(lub pozostawić na patelni,jeśli nadaje się do włożenia do piekarnika) i piec przez ok.30 min(lub mniej w zależności od tego jakie różowe mięso lubimy).Czas na śliwkowy,pikantny sos:Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy,na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy imbir z czosnkiem.Podsmarzamy ok 1 min,dodajemy pozostałe skladniki,dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 5 min.Potem jeszcze ok 2 minut bez przykrycia,sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody.Gotowy sos miksujemy i polewamy nim gotowe,soczyste piersi z kaczki.Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszką kus,kus czy nawet kaszą jęczmiena.Mozna też podać z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.Serdecznie polecam:)
Super propozycja! Sosik musi byc przepyszny!
OdpowiedzUsuńJest przepyszny,bardzo polecam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuja.
OdpowiedzUsuńTo się nazywa niedzielny obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo i polecam:)
OdpowiedzUsuńgdzie mozna dostac melase i olej truflowy?
OdpowiedzUsuńJa mieszkam w Londynie i tutaj w każdym większym supermarkecie można kupić.Podpowiem,że akurat w tym przepisie można olej truflowy zastąpić kazdym innym a melasę cukrem brązowym.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńczy używasz golden syrup do tego sosu?
OdpowiedzUsuńNie,nie używałam.Myślę jednak,że można :)
OdpowiedzUsuń