poniedziałek, 12 września 2011

Tarta serowo-cytrynowa z polewą czekoladową




Znalazłam w lodówce kostkę sera który powinien być zjedzony wczoraj:D 
W smaku calkiem dobry jeszcze, wiec przeznaczylam go na pyszniutka,ekspresowa tarte:)
Polecam:)





Składniki:

Spód:

1,5 szklanki mąki(użyłam chlebowej)
2 łyżki cukru
1 żółtko
100 g masła


Kostka białego sera-użyłam Twarogu Łowickiego 250 g
1 jajko
2 duże łyżki Lemon curd


Polewa:


100 g dobrej,słodkiej,ciemnej czekolady
30 ml śmietany kremówki
Lemon curd do ozdoby

Składniki na spód zagnieść,uformować kulę.Kulę rozwałkować i wylepić ciastem foremkę do tart(użyłam średniej wielkości ).Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.Piec przez ok 20-30 min. Ser zmiksować (można w blenderze) i polączyć z jajkiem i lemon curd.Powinna powstać gładka masa.Masę serowo-cytrynową wylać na podpieczone i lekko ostudzone ciasto, wstawić ponownie do piekarnika,zmniejszyć tem do 180 stopni C.Piec przez ok 30 min lub do czasu gdy ser będzie ścięty,ciasto i wierzch sera ładnie zrumienione.Czekoladę stopić ze śmietaną,ciepłą masą polać wierzch tarty,można ozdobić lemon curd lub według własnego pomysłu.Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz