niedziela, 20 stycznia 2013

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem

Niezwykle dumna jestem z tej tarty:)
Sama wymyśliłam ciasto do niej:)

Składniki:

400 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie,odcedzonych i pogniecionych ziemniaków (można użyć ugotowanych dzień wcześniej)
2 jajka
pieprz oraz gałka muszkatałowa do smaku

250 g łososia (użyłam mrożonych kawałków bez skóry)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna i pieprz do smaku
sok z cytryny
4 ziarenka kardamonu

400 g listków szpinaku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
2 łyżeczki suszonego koperku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

forma do tart
masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania

Łososia wyciagnąć z opakowania,natrzeć solą,pieprzem,skropić sokiem z cytryny oraz oliwą.Włożyc do naczynia żaroodpornego ,ułożyć kardamon i wstawić do piekarnika.Piec do czasu aż nie będzie surowy w środku ale uważać by nie piekł się zbyt długo i się nie wysuszył. Ja piekłam w 180 C.

W między czasie opłukać szpinak,sparzyć go wrzątkiem,odcedzić.Na patelni rozgrzać oliwę,cebulę  posiekać i posiekaną wrzucić na gorącą oliwę. Zrumienić.Dodać przecisnięty czosnek,koperek i szpinak.Dusić na małym ogniu przez ok 5 min,doprawić do smaku solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.



Formę wysmarować masłem i posypac bułką tartą.
Jajka ubić na puszystą pianę,można dodać odrobinę soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ugniecione ziemniaki, ubijać do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość.Doprawić pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.


Formę do tart napełnić ciastem ziemniaczanym,pomagając sobie czystą,naoliwioną dłonią.Zostawić trochę ciasta na wierzch.
Na ciasto wyłożyć szpinak,potem upieczonego,rozdrobnionego łososia,na końcu resztę ciasta .Ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam esy-floresy:).Wszystko skropić delikatnie oliwą.



Formę wstawić do nagrzanego do 170 C i piec do czasu aż ciasto się zrumieni.
Doskonała na ciepło choć na zimno też smaczna i lepiej się kroi.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Fajnie wygląda:) Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten łosoś i szpinak kuszą smakiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, również wypróbuję :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję dziewczyny i zachęcam do spróbowania chociażby po to,żeby się przekonać jakie fajne jest to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń