wtorek, 10 lipca 2012

Domowe lody truskawkowe



Najlepsze lody truskawkowe pod słońcem.Pachnące truskawkami,smakujące jak truskawki ze śmietaną,bitą śmietaną.Bez dodatków ulepszających smak i aromat(!),bez cukru.Banalnie proste w wykonaniu.Moje dzieci,mając do wyboru takie a te ze sklepu,wybierają te domowe.
Polecam:)

Składniki:

300 ml musu truskawkowego (umyte i zmiksowane truskawki)
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki syropu z agawy

8 pojemniczków na lody

W większej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.Do ubitej dolewamy stopniowo mus truskawkowy,ubijamy na mniejszych obrotach,dodajemy jeszcze syrop z agawy.Gdy powstanie jednolita masa przekładamy ją delikatnie do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.Lody muszą być całkowicie zamrożone,twarde.To warunek,żeby je wyciągnąć z pojemników w nienaruszonym stanie.Gdy troszkę poleżą,zrobią się bardziej kremowe,miękkie,jednak takie bardzo zmrożone też są przepyszne:) Smacznego:)

...a teraz sobie ciebie zjem!

4 komentarze:

  1. Od kiedy kupiłam sobie takie foremki na lody na patyku też nie mogę się od nich oderwać:) Moja ostatnia wersja to ananas-mango-pistacje. Obawiam się, że ładnych truskawek już nie dostanę :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś skusić się na Twoją wersję lodów:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23/8/13

    Witam
    Zakupiłam foremki, zrobiłam lody i ...., nie mogę ich wyjąć z pojemnika .Proszę o porade d_fikus@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody trzeba chwilke potrzymac po wyciagnieciu z zamrazalki, mozna tez chwile potrzymac pod bierzaca woda :)

    OdpowiedzUsuń