wtorek, 20 września 2011

Gnocchi (jeszcze nie idealne) z pesto rukolowo-bazyliowo -pistacjowym


Moje drugie podejscie do gnocchi:)
Bardzo prosty przepis,bo tylko mąka i ziemniaki,jednak trzeba mieć wprawę(której ja jeszcze niestety nie posiadam) w kształtowaniu tych malutkich,zgrabnych klusek a najtrudniejsze jak dla mnie jest zrobienie prażkow na zewnetrznej stronie.
Ogólnie,gnocchi sa pyszne,bardzo delikatne i najlepsze jak dla nas,z pesto.
Przepis na gnocchi pochodzi z książki"Potatoes-from gnocchi to mash"


Skladniki:

Gnocchi

750 g obranych ziemniaków
125 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania)
sól

Pesto

3 garsci rukoli
2 garsci bazylii
20 orzeszkow pistacjowych
2 lyzki oliwy z oliwek
sól do smaku


Ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie.Ugotowane odcedzić,dobrze ugniesć,pozostawić do ostygnięcia.
W między czasie przygotować pesto.Wszystkie skladniki wlożyć do blendera,wlac oliwę,zmiksować na gladką masę.Posolić do smaku.
W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę.
Ziemniaki połączyć z mąka,zagniesć.Na dobrze obmączonej stolnicy lub blacie zrobić z ciasta cieniutki  wałek (w przekroju ok. 1 cm),wałek pokroić na krótkie kawałki(ok.2 cm długie),w każdym  kawałku ciasta zrobić opuszkiem palca wgłebienie.Wszystko należy robic bardzo szybko,energicznie.Gotowe kluseczki wrzucić na wrzątek,gotować do momentu wypłynięcia klusek na wierzch(nie dłużej).Ciepłe podawać z pesto.
Za pierwszym razem zrobiłam te kluski scisle trzymając sie przepisu,dzisiaj do ziemniaków dosypałam tyle mąki, żeby ciasto nadawało sie do formowania,czyli na oko:)

3 komentarze:

  1. ahmm.
    fajny blog , dodamy się wzajemnie do obserwowanych ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś muszę to wypróbować,bo mnie juz korci :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam bo naprawdę dobre i takie delikatne:)

    OdpowiedzUsuń